VANWEGE VAKANTIE WORD JE BESTELLING OP 24 APRIL VERZONDEN

Bijzondere wintercollectie op komst

 • Geplaatst op
 • Door Sandra Blok
 • 2
Bijzondere wintercollectie op komst

Wol, denim en zijde. Voor het herfst- en winterseizoen 2021 is er een zeer bijzondere collectie op komst van zeldzaam mooie, natuurlijke stoffen. Zoals jullie van ons gewend zijn: 100 % eerlijk en handgeweven. Hier krijg je een preview van de collectie in wording. Ontwikkeld in samenwerking met Cotton Rack.

Wol zonder twijfels

We wilden graag een fraaie collectie van wollen kleding voor komend seizoen. Natuurlijk uit India, en zeker óók diervriendelijk. Geen makkelijke opgave want verreweg de meeste wol die in India gebruikt wordt voor kleding is merinowol. Een hele zachte wol van het Merinoschaap. En die wol is vaak afkomstig van grote fokkerijen in Australië waarvan het onduidelijk is hoe het er daar aan toe gaat. Dat is voor ons genoeg reden om niet met merinowol te werken. De wolindustrie is namelijk bepaald niet diervriendelijk (we zullen je de gruwelijke details besparen).

(jas in wording)

Schapen gehoed door de herder

Voor onze winterse collectie hebben we een prachtig alternatief gevonden: handgeweven wol van schapen die door herders op de ouderwetse manier gehoed worden in het woestijngebied van Rajasthan. De ontwerpers van Cotton Rack hebben zich vol overgave gestort op de kunst van ruwe wol zacht maken en verwerken in fantastische ontwerpen.

wol (rechts) en voering (onder)

Denim uit de broedplaats van handwevers

Denim is synoniem geworden voor spijkerbroeken, maar het is eigenlijk een weefsel. De manier van katoen spinnen en weven maakt van denim een zeer stevig weefsel dat tegen een stootje kan. In Khamir (deelstaat Gujarat) wordt denim geweven en gekleurd met plantaardige kleurstoffen. Khamir is een kleine enclave van een aantal gebouwen en binnenplaatsen waar wevers werken. Jonge wevers worden er opgeleid en er worden voortdurend nieuwe technieken ontwikkeld. Modestudenten komen met bussen uit heel India om hier te kijken naar oude weefambachten.

Straks kun je bij Via India een échte denim broek kopen, met bijpassend jasje!

Zijde uit eigen tuin

Ook de zijden blouses die we in de collectie opnemen, hebben een bijzondere achtergrond. Het kweken van de rupsen en het spinnen en weven van de zijde gebeurt door één en dezelfde persoon. Een heel kleinschalig, bewonderenswaardig initiatief van een liefhebster van zijde in India.

Wordt vervolgd...

Eind september verwachten we de resultaten van al dit voorwerk in vesten, jassen, truien, rokken, broeken en blouses. Nog even geduld dus.

(sneak preview van een wollen vest in wording)

Reacties

 1. Sandra Blok Sandra Blok

  Dag Annelies, dat had eigenlijk gemoeten inderdaad rond deze tijd. Maar zoals wel vaker met slow fashion zit er vertraging in het proces. Handmatig knippen, naaien en zomen van geweven wol blijkt een hoop voeten in aarde te hebben. De planning is nu dat het 9 oktober opgestuurd wordt. Dan is het half oktober in Nederland! In elk geval vóór de herfstvakantie.

 2. Annelies de Vries Annelies de Vries

  En, Sandra, is de wintercollectie al gearriveerd? Ik ben benieuwd! Groet, Annelies

 3. Annelies de Vties Annelies de Vties

  Het ziet er veelbelovend uit. Ik kom in september graag naar de winkel. Het is indrukwekkend wat er allemaal komt kijken, voordat een kledingstuk in de winkel hangt.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »