De opleving van eerlijk katoen: Kala

  • Geplaatst op
  • Door Sandra Blok
  • 0
De opleving van eerlijk katoen: Kala

Katoen heeft het imago ‘niet duurzaam’ gekregen. Heel jammer, want het is een oeroude plant die in zijn zuivere vorm geen pesticiden, kunstmest of extra water nodig heeft. In de deelstaat Gujarat in India wordt deze oorspronkelijke katoen nog verbouwd: Kala katoen.

Klein beetje regenwater

In het Noordwesten van India ligt een uitgestrekt gebied met grote droge vlakten: Kutch. Het inheemse Kala katoen heeft hier eeuwenlang gegroeid. Deze veerkrachtige katoenplant heeft geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig om te kunnen groeien. Zelfs extra water is overbodig, een klein beetje regenwater nadat het pas gezaaid is volstaat.

Even leek het erop dat Kala hetzelfde lot onderging als honderden andere inheemse katoensoorten van India: zij zijn voorgoed verdwenen. Op 97 procent van de Indiase katoenvelden wordt inmiddels een genetisch gemanipuleerde hybride Amerikaanse soort verbouwd.

Demonstraties van de wevers

Dankzij een aantal vasthoudende katoenboeren is Kala katoen gered van de ondergang. Zij hebben zich verenigd met de handwevers van de streek en zijn van plan Kala weer populair te maken. Samen met de ngo Khamir hebben ze in Kutch een aantal gebouwen neergezet op een stille, zanderige vlakte, buiten de dorpen. Het is een kleine nederzetting waar iedereen de wevers aan het werk kan zien. Dagelijks komen er bussen toeristen en modestudenten kijken naar het oude ambacht van de handwevers. In een klein winkeltje kunnen ze spullen kopen die ter plekke geweven zijn: jurken, broeken, sjaals, kussenhoezen en tassen.

 
Demonstratie wever bij Khamir (opspannen van de scheringdraden)

Kala als high fashion

Ook mode-ontwerpers weten Kala inmiddels te waarderen. Collecties van deze inheemse katoen zijn te zien op de catwalk van de Lakmé fashion week in Bombay: het belangrijkste mode-evenement in India. Er is duidelijk een herwaardering gaande in de Indiase mode-industrie voor handwerk, oude ambachten en inheemse grondstoffen.

Waarde aan kleding toekennen

Hoe mooi de toekomst van Kala wordt, hangt af van ons, de consumenten. Als we massaal doorgaan met elke maand blousjes, shirts en sjaaltjes voor 100 euro te kopen, worden de multinationals nog rijker en machtiger dan ze al zijn. Helpen we de boeren en handwevers door één keer in de twee maanden iets duurzaams voor 200 euro aan te schaffen, dan is er een kans dat eerlijke productie van kleding aan terrein wint. Elke keuze heeft impact. Welke impact je wilt maken is aan jou.

Kala bij Via India

Een kledingstuk van Kala katoen is exclusief. Er zit soms weken handwerk in. Daar betaal je iets extra’s voor, maar je weet dan ook zeker dat het schoon en eerlijk gemaakt is. Met je aankoop steun je boeren en wevers die een grote bijdrage leveren aan een schonere wereld en eerlijke verdeling van middelen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »