Diervriendelijke zijde, het bestaat echt!

  • Geplaatst op
  • Door Sandra Blok
  • 1
Diervriendelijke zijde, het bestaat echt!

Rupsen worden levend gekookt voor zijdeproductie. Bij diervriendelijke Ahimsa zijde worden alleen lege zijdecocons gebruikt. De rupsen worden niet gedood maar kunnen volledig ontpoppen tot zijdevlinder. Een diervriendelijk alternatief voor zijden kleding.

Rupsen worden voor zijdeproductie levend gekookt in hun cocon. Niet omdat het perse nodig is, maar omdat het 20 procent meer zijde oplevert. Een bizar feit dat maar bij een klein publiek bekend is. Dat er ook zijde bestaat waarvoor geen dier gedood hoeft te worden is nóg minder bekend. Het is er wel, gelukkig. En het is prachtig!

Kilometerslange zijdedraden

Zijden stof wordt gemaakt van de draden van de cocon van de zijderups. De zijderups eet zich eerst ongeveer een maand vol met bladeren van de moerbeiboom. Als het tijd wordt zich te ontpoppen tot de zijdevlinder, spint de rups draden en maakt hiermee een cocon. De draden kunnen wel een kilometer lang zijn. Ze zijn zo sterk en elastisch dat ze tot 5 keer hun lengte uitgerekt kunnen worden.

Het lot van de zijderups

Om gladde zijden stoffen te kunnen weven moeten er lijmstoffen uit de cocon gekookt worden. Zijdeproducenten willen daarnaast de lange zijdedraden intact houden, en dat lukt niet als de ontpopte zijdevlinder zich door de cocon een weg naar buiten wurmt. De rupsen worden dus met cocon en al in kokend water gegooid. Slechts een paar rupsen worden gered. Zij mogen zich later voortplanten als zijdevlinder en eitjes leggen voor weer een hele nieuwe generatie rupsen.

Diervriendelijke zijdeteelt

De soort zijderups (Bombyx mori) die gebruikt wordt voor zijdeproductie, is in het wild uitgestorven. De rupsen worden puur gekweekt voor hun zijde. Degenen die mogen overleven om zich als vlinder voort te planten, kunnen niet meer vliegen zoals hun wilde soortgenoten uit een ver verleden. Je zou je dus kunnen afvragen: is er eigenlijk wel diervriendelijke zijdeproductie mogelijk? Een man in Zuid-India bedacht hier iets op.

De rupsenredder

Kusuma Rajaiah begon in de jaren ’90 van de vorige eeuw met een experiment in de plaats Hyderabad in het zuiden van India. Hij kocht een paar zakken cocons van zijderupsen die op de markt lagen te wachten om in de kookpot te verdwijnen. Thuis wachtte hij totdat de vlinders uit de cocon kwamen. De zijdedraden waren weliswaar gebroken, maar bleken toch bruikbaar. Kusuma stortte zich op het proces om de zijde te kunnen verwerken. Handweefgetouwen moesten worden aangepast aan de kortere zijdedraden en er werden wevers gezocht om het experiment te vervolmaken. Na een aantal jaren verwierf hij patent op Ahimsa silk. Letterlijk vertaald betekent dit: geweldloze zijde.

Kusuma koopt nog steeds cocons op van handelaren in zijderupsen, en alle cocons worden stuk voor stuk gecontroleerd voordat ze het productieproces ingaan. Alléén lege cocons worden verwerkt tot zijde.

Via India collectie van Ahimsa zijde

De exclusieve collectie van Via India in zwartwit is van pure, 100% geweldloze, diervriendelijke Ahimsa zijde. Een wikkeljurk, een jurk met ceintuur en bijpassende mantel, een blouse en handgeborduurd jasje gevoerd met Ahimsa zijde.
Ahimsa zijde is kreukelvrij en heeft thermische eigenschappen: warm in de winter en koel in de zomer. De stof glanst, is niet statisch en valt prachtig.

Filmpjes over Ahimsa zijde

Deel 1

Deel 2

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »