Het bijzondere verhaal van een sjaal

  • Geplaatst op
  • Door Sandra Blok
  • 0
Het bijzondere verhaal van een sjaal

Een verslag van een bijzondere ontmoeting met Samji, een van de zes broers van het familiebedrijf van wevers Vankar Vishram Valji Weaving. In Bhujodi, een klein dorp in het Noordwesten van India in de deelstaat Gujarat biedt dit bedrijf werk aan 60 handwevers.

September 2019. Het is regenseizoen in het droge Noordwesten van India. De vele onverharde zandwegen zijn veranderd in modderige straten vol kuilen. Bestemming: Bhujodi. In dit kleine dorpje is vrijwel iedereen wever, textielverver of handelaar in textiel. Links van de weg, naast een grote, dubbele poort zitten pelgrims op een bankje uit te rusten van hun tocht naar een van de talloze heilige plekken, ergens in de buurt of honderden kilometers verderop.

Samji opent de poort naar de binnenplaats
(l) Pelgrims op een bankje naast de poort en (r) Samji opent de poort naar het erf

Een bloeiende weverij

Achter deze poort bevindt zich het perceel van Vankar Vishram Valji Weaving. Een grote binnenplaats van aangestampte rode aarde met rondom stallen, gebouwen en schuren. Shamji is één van de zes broers die het bedrijf runnen. In de afgelopen 20 jaar hebben ze hier een bloeiende onderneming neergezet die werk biedt aan 60 wevers. De meesten werken thuis op hun eigen weefgetouw, maar op het domicilie van de familie van Shamji staan ook weefgetouwen. Traditionele ‘pitlooms’ waarbij de wever op de grond zit met zijn benen in een ‘pit’, een gat dus. Alle familieleden spinnen, weven of verven. Ook aspirantwevers die het vak willen leren kunnen hier terecht.


(l) de binnenplaats en (r) vrouwen maken garenklossen

Zelf gemaakte indigo

Een paar honderd meter achter het woonverblijf staan in een schuur 10 vaten met indigo. Of liever gezegd: ze zijn ingegraven in de grond om de borrelende, fermenterende indigo warm te houden. Om dezelfde reden liggen rond de randen van de vaten dakpannen en geitenkeutels. Sjamji tilt het deksel van een van de vaten en ruikt aan het blauwe vocht. Dan wijst hij één voor één de vaten aan en somt op: “4 years old, 2 years old…7 years old”. Om de hoek zit zijn broer Ramesj in een pit en schuift met trage regelmaat de shuttle voor de ‘inslag’ over de scheringdraden. Samji gaat naast hem zitten en geeft een kleine demonstratie. Het hoort allemaal bij de tour en de gastvrijheid die een koper ten deel valt. Er wordt ruim de tijd genomen. Eén uur, twee uur, drie uur, het maakt niet uit. Ook lunchen met de familie is onderdeel van het programma.


(l) Indigovaten en (r) Ramesj, één van de broers in de 'pit'

De koeien komen

Tegen zonsondergang zwaait de poort open en wandelt een grote witte koe met imposante hoorns het erf op, gevolgd door een een kalf en nog een handvol koeien. Samji springt op uit de kleermakerszit en spoedt zich uit de enorme voorraadkamer met sjaals uit en zegt in het voorbijgaan: “Excuse me, I need to feed the cows”. Hier en daar zitten en lopen gasten tussen de honderden sjaals die opgetast en uitgespreid liggen. Bij elke sjaal hoort een verhaal. Een verhaal van een keten van ambachtslieden: de spinsters die het garen spinnen, de ververs die het garen kleuren, de wevers die de stof weven, de borduurders die de finishing touch toevoegen. Specifieke patronen en kleuren van een sjaal vertellen precies bij welke gemeenschap de drager hoort.


(l) een werknemer vouwt de sjaals op voor Via India en (r) Samji stuurt de koeien naar hun etensbakken

Katoenzaad als superfood

De herder rust uit onder een afdakje op de binnenplaats terwijl Samji de koeien met zachte hand en stok naar hun eigen voederbak dirigeert als ze proberen de bak van een ander leeg te eten. Vol overgave kauwen ze op een mengsel van zaden en grassen. Het voornaamste ingrediënt is katoenzaad. Volgens Samji een superfood voor koeien. Liefdevol aait hij de kop van de Indiase variant van Bertha. De koopdag komt ten einde zonder koop. Daar is de volgende dag voor ingeruimd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »