VANWEGE VAKANTIE WORD JE BESTELLING OP 24 APRIL VERZONDEN

Onze winkel in Oosterbeek

  • Geplaatst op
  • Door Sandra Blok
  • 1
Onze winkel in Oosterbeek

UPDATE: De winkel is gesloten per 1 december 2022 – Dinsdag 8 december: in de Weverstraat in Oosterbeek gingen de deuren open van het eerste filiaal van Via India Fashion. De Gelderlander sprak met Sandra Blok over haar drijfveren.

Kleding is brug tussen oost en west

Door Martine Hemstede

Sandra Blok pakt liefdevol een goudbruine sjaal uit het rek in haar nieuwe winkel in de Oosterbeekse Weverstraat. Van dichtbij zie je dat hij uit twee materialen is geweven: zacht glanzende wilde zijde en de mooiste Merinowol in een iets donkerder kleur. "Dit materiaal is ontstaan op het traditionele Indiase weefgetouw", zegt de eigenaresse van Via India Fashion.

Als 19-jarige ontdekte ze India. Het was liefde op het eerste gezicht. De Wageningse ging voor een meditatiereis. "Op het vliegveld was het één grote chaos van kleuren, geuren en geluiden. Toch waren de mensen heel relaxed. Ik dacht: ik wil hier nooit meer weg." Ze bleef lezen over het land en de rijkdom aan culturen. Dat het traditionele handweven en eeuwenoude ambachten verloren dreigden te gaan prikkelde haar.

Blok werkte lang als adviseur digitale informatie. "Dat was zo abstract dat ik er geen voldoening meer uit haalde’. Het botste met haar passie voor een gezond en duurzaam leven. Die passie wilde ze doorgeven. ‘Ik gaf mezelf een halfjaar om research te doen. Toen ontdekte ik dat in India overal ontwerpers opstaan die oude ambachten nieuw leven in blazen, zoals verven met lokale planten, blockprinten en handmatig weven van heel fijne stoffen. De stoffen waar onze voorouders van in katzwijm vielen."

We zien het niet meer, zegt Blok, of kleding kwaliteit heeft of niet. Verslaafd als we zijn geraakt aan kleding die uit elkaar valt als je het twee keer hebt gewassen. Je gooit het weg en gaat voor een nog hipper ontwerp. "En dat terwijl er zulke gruwelijke dingen gebeuren. De kleding-industrie is een van de meest vervuilende industrieën op aarde. Veel textielarbeiders worden behandeld als moderne slaven. Via India betaalt wevers en ontwerpers goed.”

Bewustwording, dat is voor Blok het sleutelwoord. "Als we mooie, tijdloze kleding weer leren waarderen, kunnen wij als consumenten de kleding-industrie hervormen." En mooi zijn ze, de stukken die ze verkoopt: Elke jurk heeft een verhaal, is met liefde en vakbekwaamheid gemaakt. De wever koopt cocons met zijderupsen op de markt en voorkomt zo dat ze levend gekookt worden. Hij wacht tot de vlinders zijn uitgevlogen en verwerkt de zijde daarna pas. De draden zijn gebroken, maar die kleine onregelmatigheid maakt het charmant."

De modellen zijn modern en westers, maar hebben bijzondere oosterse details. Blok: "Mijn kleding vormt een brug tussen oost en west."

Reacties

  1. Ellen Versantvoort Ellen Versantvoort

    Dag mevrouw Blok, beste Sandra. Ik kwam per toeval op uw site terecht ben erg enthousiast over het concept van traditie, milieubewustzijn en prachtige materialen. Ik ben erg gefascineerd door oost Aziatische textiel. Ik zou graag een keer in uw winkel kijken maar ik zie geen openingstijden. Kunt u mij informeren hierover? Ik hoor het graag! Met vriendelijke groet,
    Ellen Versantvoort

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »