VANWEGE VAKANTIE WORD JE BESTELLING OP 24 APRIL VERZONDEN

Uitdagingen in Corona-tijd

  • Geplaatst op
  • Door Sandra Blok
  • 1
Uitdagingen in Corona-tijd

Hoe gaat het met de partners van Via India in tijden van Corona? Je leest het hier.

In Corona-tijd een bedrijf in de fair fashion business gezond maken en houden is een behoorlijke uitdaging. Niet alleen de 4,5 maand sluiting van essentiële winkels in Nederland hakte erin, ook de massale uitbraak van Coronabesmettingen in India sinds april 2021 heeft impact.

Geen zorg, dit blog wordt geen klaagzang. Het is bedoeld als een kijkje achter de schermen na een tijd van weinig updates. Dan lijkt het misschien alsof er niets gebeurt terwijl het tegendeel het geval is.

Een jaar van pieken en dalen

Via India is voor elke collectie afhankelijk van het wel en wee van haar partners. Die afhankelijkheid was meteen te merken toen in maart 2020 India binnen 24 uur op slot ging. Ateliers sloten hun deuren en ontelbare wevers, spinners, ververs, kleermakers en blokprinters kwamen zonder werk te zitten. Ze vertrokken huiswaarts, naar hun dorpen. Daar probeerden ze te overleven met bijvoorbeeld zelf groenten verbouwen.
Plannen die we hadden gemaakt voor Via India verdwenen in de la. Het was wachten wanneer de boel weer op gang kon komen.

Lockdown: de cirkel doorbroken

Toen kwam half december de mededeling van het kabinet dat kledingwinkels in Nederland moesten sluiten. We waren net één week open. Een tijd van grote onzekerheid volgde. Bestellen van nieuwe collecties stond 'on hold'. De cirkel van verkopen - inkopen was stuk en de balans van inkomsten - uitgaven raakte verstoord.

De gok wagen: nieuwe collectie zonder lakmoesproef

Voorzichtig legden we na een maand of twee wat nieuwe contacten via het beeldscherm. We spraken ontwerpers van mooie, nieuwe merken. Zij stonden al een tijdje op het verlanglijstje om te bezoeken in India. Maar ja....dat was onmogelijk geworden.
We deden een paar bescheiden bestellingen. Het was een gok. Zou de kleding in werkelijkheid zo mooi zijn als gedacht?

Eerste nieuwe collectie HOWS succes

De eerste nieuwe collectie die binnenkwam was van House of Wandering Silk. Dat bleek een schot in de roos. Hierop kwamen veel lovende reacties en we gingen vol goede moed door. Toen trof de tweede Coronagolf India als een mokerslag.

Deuren dicht of nét op tijd leveren

Eerst ging een ontwerpatelier van een gloednieuwe partner in Ahmedabad (Gujarat) dicht uit veiligheidsoverwegingen, nog vóór de lockdown. Een potentieel nieuwe partner in Mumbai volgde al snel, en Cotton Rack in Jaipur meldde dat ze door de avondklok en het opschorten van openbaar vervoer nauwelijks door konden werken. Alleen in West-Bengalen werd nog doorgewerkt. De 8-daagse verkiezingsrally duurde daar t/m 29 april en Sarika van het label Karomi heeft alles op alles gezet om de prachtige blauwe tunieken op tijd te versturen. Zolang de rally van Prime Minister Modi duurde, wist ze, zou er beslist geen lockdown afgekondigd worden.

Exclusief in isolatie aan het werk voor Via India

Intussen werkt in Jaipur één man al weken exclusief voor ons aan een nieuwe zomercollectie van Cotton Rack. Volledig in isolatie knipt en naait hij stug door. Hij heeft een speciale kaart waarop staat van hoe laat tot hoe laat hij op welk adres werkt en met welk voertuig hij zich van en naar zijn werk verplaatst. Hij mag alleen buiten zijn om van en naar het werk te gaan. Tussendoor naar buiten is niet toegestaan. Wordt hij toch buiten "betrapt", dan neemt de politie  hem mee naar het bureau.

We zijn erg in onze nopjes dat deze fantastische kleermaker dag in dag uit in z'n uppie voor ons werkt. We krijgen deze bestelling met 'plukjes' binnen, vanaf half mei tot half juni. En tegen die tijd moet de zon toch wel definitief zijn doorgebroken!

 

 

Reacties

  1. Helma Helma

    Een prachtig, en ondanks alles ook een hoopvol bericht! Ik kom gauw weer eens in Oosterbeek in je prachtige winkel kijken; dat is nog inspirerender! Succes!!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »