VANWEGE VAKANTIE WORD JE BESTELLING OP 24 APRIL VERZONDEN

Amba

Amba, een micro-label

Amba is een klein, duurzaam label van Hema Shroff Patel. Ze noemt het zelf een micro-label. Hema heeft zichzelf ontwerpen geleerd en runt Amba als een sociale onderneming met een klein, vast team. Amba is gespecialiseerd in handgeweven sari's en sjaals met een luxe uitstraling. Deze worden gemaakt door getalenteerde wevers die op ambachtelijke manier weven.

Women Weave collectief

Hema raakte geïnspireerd om slow fashion te maken door een ontmoeting in 1991 met Sally Holkar van de Rehwa Society. Sally is de oprichtster van het Women Weave collectief dat werk biedt aan traditionele handwevers in het weversstadje Maheswar.

In 1999 lanceerde ze Amba. Zelf zegt ze daarover:
'De lancering van Amba betekende niet alleen een verplichting om de tradities en technieken van het Indiase textiel te behouden, maar ook om de grenzen van het weefgetouw van de wevers te verleggen en hen nieuwe vaardigheden te leren.'

Slow fashion ingebakken in Indiase cultuur

Volgens Hema is er altijd een keuze mogelijk: kleding blijven kopen en weggooien, of iets duurzaams aanschaffen. Ze begrijpt dat niet iedereen haar creaties kan betalen, maar benadrukt dat steeds meer mensen de waarde van duurzame kleding beginnen te begrijpen.

Een uitspraak die ze in 2018 deed tijdens een discussie over duurzaamheid, slaat de spijker op zijn kop:

"De slow-fashion movement speelt zich vooral in het Westen af, maar in India is dit wie we zijn; wij zijn een cultuur waarin de trend van bewuste kleding is ingebouwd. ”

Lees meer
Lees minder

Sjaal katoen khaki met zwarte streep

Katoenen sjaal met ingeweven motief van zwarte lijnen in fra..
€45,00
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »