Avani

Aan de voet van de Himalaya's, 4 uur rijden van de dichtsbijzijnde stad Almora, heeft zich een bijzondere gemeenschap gevestigd: Avani.

Zonnepanelen op de daken bij Avani

Het begon in 1996 met de wens van Rasjnees en Rashmi (man en vrouw) naar een eenvoudiger leven. Ze vertrokken uit New Delhi en bouwden een huis bij de dorpje Berinag in de staat Uttarakhand op zo'n 1800 meter hoogte, niet ver van de grens met Nepal. Inmiddels staan er bij hun huis een stuk of twintig gebouwen en is er ook plaats voor bezoekers of vrijwilligers. Verspreid in de bergen liggen nog zes ‘centra’ van Avani.

Zelfvoorzienend

Het leven is er heel basaal en vrijwel volledig zelfvoorzienend. Elektriciteit wordt opgewekt met zonne-energie, gas wordt geproduceerd met biomassa van dennennaalden en water wordt gezuiverd in grote bakken met planten en opgeslagen in enorme tanks.

Hier wordt wol en zijde geverfd met onder andere indigo, de myrobolan noot, sappanwood en goudsbloem. Het meest bijzondere is nog wel dat Rashmi jaren geleden bedacht om te gaan kleuren met Ageratina adenophora. Een plant die als bijnaam ‘ban mara’ heeft, dat zoveel betekent als bosverwoester. Het is een invasieve soort die in Mexico thuishoort en hier op grote schaal desastreus woekert in de bossen. Bij Avani zijn ze erin geslaagd hier prachtige mosterdgele en olijfgroene kleuren mee te maken.

Met plantaardige kleuren geverfde wolgarens hangen te drogen

In deze korte film zie je welke belangrijke rol indigo speelt in de gemeenschap

De weefsters van Sukna

De weefsters van Avani zijn inwoners van het gehucht Sukna. Vanaf de campus van Avani een half uur met de jeep en dan nog eens uur door de bergen lopen. Het centrum van Sukna bestaat uit drie ‘straatjes’ van zelf gebouwde huizen waar de meeste weefsters wonen. Het complete dorp bestaat uit zo’n twintig families die verspreid op de bergrug wonen.

Anjuli was de eerste weefster van Sukna

In Sukna leeft elke familie van het houden van vee en van het spinnen en weven van wol en zijde. Vanwege gebrek aan werk zijn de meeste mannen naar de stad vertrokken om geld te verdienen als bijvoorbeeld taxichauffeur, of ze zijn in dienst bij het leger. Avani heeft ervoor gezorgd dat de vrouwen van Sukna het weversvak leerden en dat de vrouwen die wat verder weg verspreid in de bergen wonen, thuis wol en zijde kunnen spinnen.

De vrouwen krijgen maandelijks een salaris op hun bankrekening gestort van Avani waardoor ze in het dorp kunnen blijven wonen en hun kinderen naar school sturen.

De weefsters van Sukna lopen vanuit hun huis vijf minuten over een smal paadje naar een klein gebouw waar 10 weefgetouwen staan. Als er geen school is, gaan de kinderen mee. De vrouwen zijn al vanaf 5 uur 's ochtends in touw om gras te snijden voor hun vee. Om ongeveer half 10 gaan ze achter hun weefgetouw zitten en verwerken de hand gesponnen garens van wol en zijde op hun weefgetouw tot fabelachtig mooie sjaals.

De weversunit van Sukna

Lees meer
Lees minder
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »