Rias

Rias is een jong fashionlabel uit Jaipur, Rajasthan. Avishek en Arshiya maken eigenzinnige, kleurrijke ontwerpen. Hun samenwerking met wevers uit West-Bengalen is hecht. Avishek groeide op in West-Bengalen in het district Murshidabad. Hier leven en werken zo'n 250 weverfamilies die al vele generaties het ambacht tot in de puntjes beheersen.

Avishek en Arshiya

Mousseline van West-Bengalen

Murshidabad is vooral befaamd om zijn mousseline. Deze zeer fijn geweven stof was vooral in de negentiende en begin twintigste eeuw uiterst populair in de Europese modewereld. Maar de faam van mousseline is al veel ouder. Al in de Romeinse tijd werd mousseline verhandeld, en in de achtste eeuw brachten Arabieren de delicate katoenen stof naar landen in het Midden-Oosten, Turkije en Europa. Waarschijnlijk vindt mousseline zijn oorsprong in Oost-Bengalen, het huidige Bangladesh.
De draden van mousseline kunnen zo fijn als een haar of nog fijner.

Inheems katoen

Het inheemse katoen dat Rias gebruikt voor de collectie is Phuti karpas (Gossypium arboreum var. Neglecta). Deze plant groeit van oorsprong langs de oevers van de rivier de Meghna die nu deels door Bangladesh en deels door West-Bengalen stroomt. Deze katoen heeft zijdezachte vezels en is de enige soort waar de ultrafijne mousseline van geweven kan worden. Inheemse katoen is een zeldzaamheid geworden in India. Op 97 procent van de katoenvelden staan nu genetisch gemodificeerde Amerikaanse katoensoorten. Deze ontwikkeling heeft sinds de jaren '70 van de vorige eeuw een enorme vlucht genomen. Veel inheemse katoensoorten zijn dan ook voorgoed verloren gegaan.

Atelier van Rias in Jaipur

Achter de borduurmachine

Lees meer
Lees minder

Blauwe top wijde belmouw

Een speelse, handgeweven katoenen top met royale, wijde mouw..
€79,95

Knoopjurk oker-goudbruin

Katoenen jurk okergeel en goudbruin van fijne katoen. Duurza..
€126,75

Limoengroene jurk katoen

Soepel vallende katoenen doorknoopjurk in spetterend limoeng..
€94,50

Blauwe broek handgeweven katoen

Donkerblauwe katoenen broek van soepele topkwaliteit katoen...
€63,95

Culotte Roestbruin Khadi katoen

Roestbruine culotte van stevig en soepel handgeweven katoen...
€85,95
We gebruiken op deze website alléén functionele cookies om de webshop goed te laten functioneren. Manage cookies