Over ons

Via India is een duurzaam kledinglabel. Naast het eigen label importeren we ook kleding van kleinschalige ondernemingen in India en van Indiase designers die duurzaam werken. Daarbij gaan we zorgvuldig te werk. We brengen altijd een persoonlijk bezoek voordat we inkopen. Zo weten we precies met wie we te maken hebben en hoe de kleding gemaakt wordt. Maak kennis met onze partners.

Sandra Blok richtte in eind 2018 Via India op. Na vele jaren gewerkt te hebben als freelance journalist en adviseur informatiemanagement, besloot ze het roer radicaal om te gooien. Persoonlijke interesse in de Indiase cultuur en een voorliefde voor eerlijk en duurzaam ondernemen, leidde in 2018 tot het idee van Via India.

Respect voor de makers

Via India is een eigenzinnige en vooral vernieuwende onderneming met een uniek concept. We werken samen met duurzame kledinglabels in India. Dus niet: kleding ontwerpen in Nederland en dan goedkoop in India laten produceren. En ook niet zoals 200 jaar geleden toen Nederlanders (en Engelsen) massaal Indiase textielambachten kopieerden, hun eigen steden vol zetten met katoenfabrieken en vervolgens die producten weer op de Indiase markt brachten.

Via India geeft ontwerpers, ambachtslieden en lokale gemeenschappen die eeuwenoude weef- en printtechnieken beheersen, het respect dat ze verdienen. Een economisch model, gebaseerd op eerlijke handel en respect voor talent en ambacht.

Bijzondere materialen

Een deel van de collectie bestaat uit bijzondere materialen:

  • Diervriendelijke zijde
   Gewoonlijk wordt de zijderups levend gekookt om de zijdedraden heel te houden. Bij diervriendelijke zijde knaagt de rups zichzelf op natuurlijke wijze een weg naar buiten. De cocon die achterblijft wordt gebruikt voor het maken van zijden kleding.

  • Khadi
   Khadi staat voor handgesponnen en handgeweven katoen. Voor miljoenen vrouwen op het platteland in India is met de hand spinnen en weven een levensreddende economische activiteit. Ze kunnen dit thuis doen en het maakt ze financieel onafhankelijk.

  • Aziatische katoen
   Inheemse Aziatische katoen hoort van nature thuis in India. De diverse soorten zijn dan ook  volkomen aangepast aan lokale omstandigheden en worden volledig biologisch geteeld en hebben aan regenwater voldoende. Helaas is 97 procent van de katoen in India nog steeds genetisch gemodificeerde Amerikaanse katoen. Door met inheems katoen te werken, steunen we katoenboeren die een duurzame overstap durven maken.

 

Speurtocht naar talent

We speuren voortdurend naar bijzondere ontwerpen van getalenteerde Indiase designers. Stuk voor stuk mensen die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud van ambachtelijke textielproductie. Traditionele ambachten die dreigen uit te sterven door goedkope, machinale productie in fabrieken waar helaas nog steeds mensen onder erbarmelijke omstandigheden werken.

Met slow fashion van Via India hopen we tegenwicht te bieden aan de mensonterende en vervuilende fast fashion industrie.

We gebruiken cookies om de website te kunnen verbeteren. Is dat ok? Manage cookies