Over ons

Via India introduceert unieke, duurzame kleding van Indiase mode-ontwerpers. Van elke collectie weten we precies hoe deze gemaakt is, door wie en met welke grondstoffen. Bij alle kleding vind je dan ook een verhaal van de makers.

Oude ambachten, originele ontwerpen

Veel unieke textielambachten in India worden met uitsterven bedreigd. En dan te bedenken dat ooit het borduurwerk, de blokprints, de chintz en de mousseline in Europa niet áán te slepen waren. Maar dat is lang geleden. Die Europese liefde voor kwaliteit van stoffen en ambachten is al lang vervangen door een verslaving aan goedkoop synthetisch fabriekstextiel.

Toch zijn oude ambachten en natuurlijke stoffen aan een opmars bezig. Misschien wel dankzij de fast fashion industrie, want door de stroom ellendige verhalen over uitbuiting van mensen en vergiftiging van de natuur gaan steeds meer consumenten op zoek naar alternatieven. Dus misschien ben jij daarom wel hier aanbeland? Hoe dan ook, goed dat je er bent! Hier maak je opnieuw kennis met de kwaliteit waar je bed-bedovergrootouders van in katzwijm vielen. En wij natuurlijk ook. Je vindt bij Via India dan ook kleding van hoge kwaliteit. Oude ambachten in unieke kledingontwerpen met een mix van oosterse en westerse kledingstijlen.

Partners

We werken samen met fashion designers in India die duurzaam en sociaal werken. We kennen hen allemaal persoonlijk en voor zover het mogelijk is bezoeken we ook de wevers, blockprinters, de kleermakers en de katoenboeren waar zij mee werken. Hier lees je meer over onze partners.

 

handgesponnen en handgeweven katoen

 

SOCIALE IMPACT

Handmatig spinnen en weven heeft vooral impact op het leven van vrouwen en kinderen. Het zijn meestal vrouwen die spinnen. Zij kunnen dit thuis doen en dat betekent dat ze er voor de kinderen kunnen zijn en zelf een inkomen verdienen. Wevers zijn behalve vrouwen ook mannen, zij zetten een traditie voort van vaak vele generaties en kunnen dit werk gewoon thuis doen. Voor de mannen betekent dit dat ze niet, zoals zovelen, op zoek hoeven gaan naar werk in een stad, honderden of duizenden kilometers verderop.

IMPACT OP MILIEU

Katoen dat handmatig gesponnen en geweven is, is meestal inheems Indiaas katoen. Dat zijn oude katoensoorten die al eeuwen op natuurlijke (dus biologische) wijze verbouwd worden.

 

werken met lokale ambachtsmensen

 

SOCIALE IMPACT

Ambachten in India worden van generatie op generatie doorgegeven. Blockprinters, borduurders, textielververs en wevers zijn zeer gespecialiseerd en beheersen het vak tot in de puntjes. Hun grote zorg is dat het ambachtswerk zo slecht betaalt dat hun kinderen dit niet meer willen voortzetten en kiezen voor een carrière in bijvoorbeeld de IT-industrie. Een reële zorg. Jonge mensen die wél voor het ambacht kiezen doen dat heel bewust uit liefde voor het vak.

IMPACT OP MILIEU

Blockprinters en textielververs werken van oudsher met natuurlijke kleurstoffen die ze zelf maken. Niet alle blockprinters doen dit, maar er wordt altijd met milieuvriendelijke kleurstoffen gewerkt.

Hoe het begon

Sandra Blok richtte eind 2018 Via India op na vele jaren gewerkt te hebben als freelance journalist en tekstschrijver. Op haar negentiende reisde ze voor het eerst naar India. Het was liefde op het eerste gezicht. Sindsdien reisde ze met enige regelmaat (soms met lange tussenpozen) door het land van de duizend-en-één ambachten. De interesse voor India groeide en de liefde bekoelde nooit.

Hoewel ze geen enkele achtergrond had in de textiel- of mode-industrie, leek juist dít de ideale schakel om India van Zuid tot het Noord en van Oost tot West te leren kennen. Maar dat was niet de enige motivatie. Met het groeiende besef dat wij als kledingconsumenten nauw verbonden zijn met het erbarmelijke lot van vele boeren en textielarbeiders in India, groeide tegelijk de behoefte een eerlijke, sociale verbinding tussen makers en consumenten tot stand te brengen.

"Als ambachtsmensen die houden van hun vak, daar waardering voor krijgen van ons consumenten, ontstaat er een nieuwe band die vanzelf zijn impact heeft op het milieu. Het begint allemaal met verbinding, met liefde voor kwaliteit en vakmanschap. Bijvoorbeeld: inheems verbouwde katoensoorten krijgen alleen kans te overleven als wij zíen hoe prachtig en vakkundig de handgeweven stoffen gemaakt zijn. En textielarbeiders die noodgedwongen in fabrieken werken onder erbarmelijke omstandigheden, kunnen daar alleen aan ontsnappen als wij oog krijgen voor de vakkundigheid van handgemaakte mode en daar normaal voor willen betalen.

Het streven naar een duurzame, eerlijke en milieuvriendelijke mode-industrie begint echt bij onszelf. Ik denk niet dat nieuwe stoffen en nieuwe technieken een permanente oplossing kunnen bieden voor de crisis die deze immens vervuilende mode-industrie veroorzaakt heeft. Grote, machtige spelers op de markt van grondstoffen en productie zullen de huidige keten niet verbreken. Net zomin als de grote moderetailers wiens verdienmodel gebaseerd is op veel, snel en goedkoop. De sleutel zit ín ons." – Sandra

 

We gebruiken op deze website alléén functionele cookies om de webshop goed te laten functioneren. Manage cookies