Over ons

Via India is een duurzaam kledinglabel. Van onze collecties weten we precies hoe ze gemaakt zijn, door wie en met welke grondstoffen. Transparantie vinden we heel belangrijk. Bij alle kleding vind je dan ook een verhaal van de makers.

Volledige transparantie

Voor het eigen label Via India werken we samen met het kleinschalige bedrijf Akira Ming in India. Hun werkwijze is volledig transparant. We kennen de mensen die de kleding maken, we weten wat ze verdienen en we weten wie de toeleveranciers zijn. Akira Ming werkt uitsluitend met diervriendelijke zijde, biologisch katoen en milieuvriendelijke verfstoffen.

Werknemers bij Akira Ming

Foto: de mensen van Akira Ming

Waarom India?

Al 350 jaar geleden haalden we textiel en textiele ambachten uit India naar Nederland. De zachte mousseline was razend populair, net als het handblockprinten en het tekenen op stof met plantaardige verf. Nu, in de 21ste eeuw staan er duizenden fabrieken in India waar jongen vrouwen en kinderen uitgebuit worden. Rivieren zijn levenloos door gebruik van chemische verf en katoenboeren plegen massaal zelfmoord met pesticiden. Multinationals hebben ongekende macht binnen de fashion industrie en misbruiken die.

Daarom India: het kán anders

Gelukkig zijn er in India ook hoopvolle, duurzame initiatieven zoals katoenboeren die weer de oude katoensoorten biologisch gaan verbouwen; designers die oude ambachten in ere houden; kleinschalige fashion ondernemingen die met respect voor mens en milieu werken. Het lot van textielarbeiders in India is met ons, consumenten verbonden. Dat is al eeuwen zo. Iederéén kan er plezier van hebben als we het beter doen, transparant, met respect voor de makers.

Collecties van derden

Naast het eigen label importeren we ook kleding van kleinschalige ondernemingen in India en van Indiase designers die duurzaam werken. We brengen altijd een persoonlijk bezoek voordat we inkopen. Zo weten we precies met wie we te maken hebben en hoe de kleding gemaakt wordt. Maak kennis met onze partners.

Over Sandra Blok

Sandra Blok richtte eind 2018 Via India op. Na vele jaren gewerkt te hebben als freelance journalist en adviseur informatiemanagement, besloot ze het roer radicaal om te gooien. Persoonlijke interesse in de Indiase cultuur en een voorliefde voor eerlijk en duurzaam ondernemen, leidde tot Via India.

Foto: Sandra Blok met weefster in Sukna, een klein dorpje in de uitlopers van de Himalaya

 

We gebruiken cookies om de website te kunnen verbeteren. Is dat ok? Manage cookies