Duurzaamheid

Duurzaamheid is een rekbaar begrip. Je kunt er van alles onder verstaan. Precies dat maakt het zo lastig erachter te komen wat het eigenlijk betekent als je iets koopt met het label ‘duurzaam’.

Respect voor mens en milieu

Bij Via India vinden we kleding duurzaam als het met respect voor mens en milieu is gemaakt. Wat we daar dan onder verstaan? We zijn niet alleen maar onder de indruk als iets gecertificeerd is als fair of biologisch. We weten dat toezicht en handhaving hierop nogal eens tekort schieten en de gehanteerde standaarden niet altijd de onze zijn. We zijn eerder onder de indruk van wat we zélf ter plekke zien.

Het begint bij de grondstof

Textielproductie begint bij de grondstof, katoen en zijde bijvoorbeeld. Je kunt alleen weten of de katoenboer fatsoenlijk verdient en niet met pesticiden werkt, als je ‘m kent. En dat kan alleen als je kleinschalig werkt. Voor grote modeketens belandt alle katoen op één grote hoop. Zij hebben geen idee waar de katoen vandaan komt, zélfs al is deze gecertificeerd.

Vertrouwen in samenwerking

Bij Via India willen we tot het gaatje gaan, maar dat is niet even makkelijk. We kiezen Indiase designers uit die samenwerken met lokale ambachtsmensen, en die met stoffen werken die op milieuvriendelijke, diervriendelijke en mensvriendelijke manier geproduceerd zijn. We vertrouwen hen, maar streven ernaar het héle productieproces met eigen ogen te zien. Van de boeren tot de wevers, de ververs en de handwerkers. In de hele productieketen zijn veel mensen betrokken.

Streven naar transparantie

Het maakproces 100 procent transparant maken, heeft tijd nodig. Tijd die we nemen. Slow fashion gaat immers niet over snelle consumptie en alsmaar groter groeien. Slow fashion gaat over weten wat je draagt. In al je kleding schuilt de geschiedenis van de makers. Laat dat een geschiedenis zijn van blije mensen, vruchtbare grond en schone rivieren. Als je toch kunt kiezen...

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »