Over ons

Via India importeert kleding van kleinschalige ondernemingen in India die duurzaam werken. Daarbij gaan we zorgvuldig te werk. We brengen altijd een persoonlijk bezoek voordat we inkopen. Zo weten we precies met wie we te maken hebben. Maak kennis met onze partners.

Sandra Blok richtte in eind 2018 Via India op. Na vele jaren gewerkt te hebben als freelance journalist, copywriter en adviseur, besloot ze het roer radicaal om te gooien. Persoonlijke interesse in de Indiase cultuur en een voorliefde voor eerlijk en duurzaam ondernemen, leidde in 2018 tot het idee van Via India.

Via India is een eigenzinnige en vooral vernieuwende onderneming met een uniek concept. We werken samen met duurzame kledinglabels in India. Dus niet: kleding ontwerpen in Nederland en dan goedkoop in India laten produceren. En ook niet zoals 200 jaar geleden toen Nederlanders (en Engelsen) massaal Indiase textielambachten kopieerden, hun eigen steden vol zetten met katoenfabrieken en vervolgens die producten weer op de Indiase markt brachten.

De Via India route is anders. Ontwerpers, ambachtslieden en lokale gemeenschappen die eeuwenoude weef- en printtechnieken beheersen, krijgen het respect dat ze verdienen. Een economisch model, gebaseerd op eerlijke handel en respect voor talent en ambacht.

Weverij Chennimalai

We speuren voortdurend naar bijzondere ontwerpen van getalenteerde Indiase designers. Stuk voor stuk mensen die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud van ambachtelijke textielproductie. Traditionele ambachten die dreigen uit te sterven door goedkope, machinale productie in fabrieken waar helaas nog steeds mensen onder erbarmelijke omstandigheden werken.

Met slow fashion van Via India hopen we tegenwicht te bieden aan de mensonterende en vervuilende fast fashion industrie.