Onze partners

Via India is eind 2018 opgericht. In januari 2019 zijn we gaan samenwerken met de eerste twee partners: de fashionlabels Upasana en BrassTacks. De komende tijd breiden we dat uit naar meer labels en designers. Daarvoor moet er eerst nog heel wat veldwerk verricht worden in alle uithoeken van India. De lijst van partners zal net zolang groeien totdat Via India een uitgebalanceerd aanbod heeft van duurzame designermode uit India.

Upasana

De designstudio van Upasana ligt in Auroville in Zuid-India. Iedereen die er werkt heeft een stem in de bedrijfsvoering.

Bij Upasana is het ontwerpen van duurzame collecties een manier om bij te dragen aan een schoner milieu en om lokaal textielarbeiders financieel-economisch te ondersteunen.

 Compilatie Upasana showroom, Uma en Sandra

 

Uma, de oprichtster van Upasana, initieert verschillende projecten:

  • een educatief programma voor katoenboeren dat hen helpt om te schakelen naar biologische verbouw van katoen.
  • werkvoorziening voor vrouwelijke handwerkers die door grote overstromingen alles zijn kwijtgeraakt.
  • samenwerken met handwevers die in de verdrukking komen door fabrieksmatige productie.

De collectie van Upasana blinkt uit in veelzijdigheid en draagcomfort. Bijzonder is de samenwerking met boeren die het zeldzaam geworden inheemse Aziatische katoen verbouwen, met wevers die oude, haast uitgestorven weeftechnieken beheersen, en het gebruik van medicinale kruiden als textielverf.

BrassTacks

Bij BrassTacks wordt er voortdurend geëxperimenteerd met textielbewerking. Ontwerpster Anaka speurt kundige handwerklieden op door heel India, en dat zie je terug in de collectie. Bijzondere blockprints, speciale verftechnieken en weefmethodes leiden tot bijzondere dessins. Bij BrassTacks werkt Anaka met eerlijke grondstoffen en de textielresten van oude collecties verwerkt ze in haar nieuwe collectie. Dit zijn steeds speelse, herkenbare details aan bijvoorbeeld het zijpandvan een blouse of de tailleband van een broek. Anaka's missie is om een duurzame collectie te maken voor jonge, werkende vrouwen.

Crew BrassTacks, Anaka & Sandra